5 Natural Foods to Suppress Your Appetite in Ramadan!

Yaklaşan Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam biçiminin değiştiği bir aydır. Bu yıl, günler biraz daha kısalsa da, ortalama 15 saat kadar oruç tutacağız.

Uzun süre açlıkla ilgili endişe taşıyanlar, yaklaşan yaz ayları nedeni ile iftar ve sahurda çok yemekten kaçınanlar için Rejeneratif Tıp Uzmanı Doktor Aşkın Nasırcılar, Ramazan ayında iştahı baskılayacak doğal besinleri ve beslenme biçimi hakkında bilgiler verdi.

Ramazan Ayında Doğal İştah Baskılayıcıları Tercih Edin

Bu yıl baharın son ayına denk gelen Ramazan, sıcak ve uzun günlerde tutulacak. Hem uzun sürecek açlığı kolayca atlatmamızı sağlayacak hem de iftarda ve sahurda iştahımızı baskılayacak şekilde beslenmek mümkün.

Rejeneratif Tıp Uzmanı Doktor Aşkın Nasırcılar, “Doğal iştah baskılayıcılar, suni iştah baskılayıcı kimyasallara göre çok daha etkili. Bu baskılayıcılar, vücutta “ghrelin ve leptin” hormonlarını dengeleyerek etki gösteriyor, doğru besin ve yararlı yağları tüketmenizi istemenize neden oluyor.

Ayrıca;

  • Depolanmış yağları yakmanızı uyararak enerjinizi artırıyor
  • Kan glukoz seviyelerini dengeliyor
  • İştahınızı baskılıyor
  • Tiroid sağlığınıza destek oluyor,
  • Serotonin gibi mutluluk hormonlarınızı artırıyor.

İşte 5 Harika İştah Baskılayıcı

Yeşil Çay Ekstresi: Yapılan çalışmalarda 12 hafta boyunca günlük 857mg yeşil çay ekstresi alanların açlık hormonu ghrelin seviyelerinin almayanlara göre anlamlı derecede düşük olduğu saptanmış. 
Yeşil çay ekstresi aynı zamanda kolesterol ve kan glukoz seviyelerini düzenler, hücresel iltihabı azaltır, yağ hücresinin çoğalmasını yavaşlatır.

Safran Ekstresi: Safranın duygu durumunu olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir. Hormonal ve stres ilişkili iştah artışı gibi durumlarda doğal iştah baskılayıcı etkisi yüksektir. Duygu durumunun yönelttiği atıştırma ihtiyacını azaltır. Duygu durumunuzu pozitif yönde artırarak depresyon belirtilerine ve adet öncesi semptomlara iyi gelir. Bazı çalışmalar düşük doz antidepresanlar kadar etkili olduğunu göstermiştir. 

Esansiyel Greyfurt Yağı: Araştırmalara göre, greyfurt esans kokusunun otonom sinir sistemi çalışmasını olumlu yönde değiştirdiği, lipoliz denilen yağ yakma metabolizmasını uyardığı ve iştahı düzenlediği gösterilmiştir. 

Lif Oranı Yüksek Besinler: Yüzlerce yıldır lifli besinlerin tokluk hissi yarattığı biliniyor. Aynı zamanda sindirim sistemi, kalp sağlığı ve güçlü bağışıklık sistemi için de liflerin önemi büyüktür. Bunların yanı sıra yüksek lifli diyetlerin farklı sağlık faydaları da bulunmaktadır.

Baharatlar: Baharat türleriyle yapılan çok sayıda çalışma var ve faydaları bilimsel olarak ortaya konmuş durumda. Üstelik kalorisiz besinler. Hem yetiştirilmeleri kolay hem de taze elde edilmeleri mümkün. Çok sayıda baharatın aynı zamanda doğal iştah baskılayıcı özelliği vardır. Birçok faydaları arasında;

  • Yağ yakmanızı kolaylaştırırlar
  • Açlığı baskılarlar
  • Kan şekerini düzenlerler
  • Serbest radikal hasarını azaltırlar
  • Tatlı arayışlarını azaltırlar.

En popüler baharatlar arasında kapsaisin içerenler favoridir. Çalışmalar kapsaisin içeren baharatların diyet ilişkili termogenezisi (ısı üretimini) artırarak vücutta yağ yakılmasını uyardıkları gösterilmiştir. Kapsaisin aynı zamanda metabolik aktiviteyi düzenler. Kapsaisin içeren baharatlar arasında; kırmızı biber, karabiber, zerdeçal, zencefil, kişniş, maydanoz, tarçın ve köriyi sayabiliriz.

Doğal İştah Baskılayıcılar ile Beslenme Alışkanlıklarını Değiştirmek Mümkün

Rejeneratif Tıp Uzmanı Aşkın Nasırcılar, “Yüksek lifli besinler, baharatlar, esansiyel yağlara ek olarak yağ yakımını kolaylaştıran, zihinsel ve fiziksel olarak sizi fit tutacak farklı besinler ile beslenme sisteminizi kalıcı olarak değiştirmek mümkündür” dedi.

İşte iştahınızı keserken sizi daha zinde hale getirecek besin önerileri:

  • Omega-3 yağ asitleri ve probiyotikleri tüketin
  • Sağlıklı yağ ve proteinleri fazla tüketin
  • Yeterli su için
  • Stresi azaltın
  • Yeterli uyku uyuyun

Bu Uyarılara Dikkat Edin

Doğal iştah azaltıcıların, suni ilaçlardan daha sağlıklı ve etkili olduğunu belirten Nasırcılar “Bu besinlerin doğal olmaları sınırsız tüketilebilecekleri anlamına gelmez. Bireysel farklılıklar, sağlık, yaş ve fiziksel durumunuz ve kullandığınız ilaçlar tüketmeden önce doktorunuza danışmanız gereken konulardır.

Ayrıca dozlarına mutlaka dikkat edin ve aynı tıbbi ilaçlarda olduğu gibi seyrek veya sık yan etkileri olabileceğini bilin. Gebelik, emzirme, alerji veya herhangi bir sağlık şikayetiniz varsa ve ilaç kullanıyorsanız yine mutlaka doktorunuza danışın.” şeklinde uyarılarda bulundu.

“Her ne kadar yukarıda birçok uyarı yapmış olsam da doğal ürünlerin, internetten siparişle online aldığınız veya eczaneden aldığınız şişelenmiş ürünlere göre çok daha güvenli olduklarını düşünüyorum.” diyen Rejeneratif Tıp Uzmanı Aşkın Nasırcılar “Unutulmaması gereken iştah üzerine etkileri kalıcı değildir. Kalıcı olması için yaşam tarzı haline getirmek esastır.” diye konuştu.

Share: